tisdag, oktober 6

Haltra vs inte haltra

När jag för snart tio(?) årsen va ny inom Quarterhäst-"industrin" i Sverige så haltrade 'alla' sina hästar. Klasserna va stora och det va faktiskt en bedrift att vinna en halterklass. Det va alla sorters Quarterhästmodeller; Pleasure, Hunter, Allarounders, Reiners och kohästar. Det va ettåringar, två åringar, treåringar och aged horses; flera stycken i varje klass. Oavsett om det va ston, valacker eller hingstar. Jag minns en SQHA Harvest Show när vi va 14(!!!) ett-årsston, idag är vi tre yearlingston på det som ska vara ett Quarterhäst SM.

Framgooglad bild på nån halterklass från USA.
Halterklasserna idag; hingstklasser är så gott som obefintliga. Klasserna för hästar som är yngre än aged, alltså fyra år eller äldre, är så få startande att det inte ens är värt pengarna att anmälan för du tjänar knappt ½ poäng... Aged klasser är inte nått större att hurra för heller om vi ska hård dra det hela och jämföra med hur det va förr. På den tiden då man som prisutdelare va helt vilsen i prisutdelningarna för det va så mycket hästar att du omöjligt kunde komma ihåg vart alla stod.

Att startande i halterklasserna har sjunkit drastiskt är ju egentligen inte så konstigt heller eftersom det är mer regel än undantag idag att det bara är Allarounders i klasserna. Reiningen i Sverige växer, men deras reininghästar måste ju uppenbarligen vara fula som stryk eftersom INGEN visas i haltern, eller är inte halterpoäng viktigt på en reininghäst? Det ha tillförts kvalitativa kossehästar, men ingen av dom visas  i haltern.

Är det inte av vikt att få ut sin unga kosse- eller reininghäst på tävlingsbanan? Fast åe andra sidan verkar det inte vara av vikt att få ut sina unga allarounders heller eftersom vi inte är fler, men jag är ganska övertygad om att det föddes fler fölungar förra året än dom tre som visades på Nationals i år(ston)?

Så vad är ursäkten till att fler inte visa sina hästar i haltern oavsett vilken inriktning den är avlad till? Jag hoppas ju faktiskt att domarna är kompetenta nog att tex döma upp en korrekt individ oavsett dess inriktning framför en medioker individ som anses vara mer "haltrig".

Med risk för att röra om i grytan så har jag ventilerat lite tankar. 

1 kommentar:

  1. Hade dock varit bra med någon form av skriven kritik, så man förstår hur de tänker

    SvaraRadera