söndag, oktober 18

Stop it!

Det har väll inte undgått någon, det pleasureklippet som florerat runt på Facebook. Ja vad ska man säga, det har både upprört och tillfredsställt tror jag. Jag tänkte först hålla mej utanför, men varför egentligen? Jag har ju startat det här med att röra om i grytan, så nu måste jag ju bara fortsätta! Jag ursäktar att jag ibland blandar in engelska ord, men det är helt enkelt för att jag ibland inte kan den raka översättningen till svenska.

👉Till att börja med så kanske vi ska klargöra vad en lope är. Korrekt utfört är det en långsam tretaktig galopp. Det är ingen egentligen skillnad på en galopp, en canter eller en lope. Benens mekanik är den samma oavsett om du rider galopp, canter eller lope. Det börjar ifrån det drivande bakbenet, alltså yttre bakben. Nästa steg i ett galoppsprång är vad jag kallar center of the stride eller balanspunkt, det diagonala benparet, bestående av ytter framben och inner bakben. Detta benpar ska landa samtidigt i marken. Det sista steget i ett galoppsprång är inner framben, completion of the stride, som egentligen inte fyller nån funktion, mer än att hästen har fyra fötter och det måste ta vägen nånstans. Alltså framåt. För att sedan börja om igen och påbörja ett nytt språng; driv, balanspunkt, avslut. Driv, balanspunkt, avslut. Driv, balanspunkt, avslut. Driv, balanspunkt, avslut. Det är så vi tar oss framåt i galopp. Got the picture?

Men ändå så skiljer det sej, det ser ju alla, VAD ÄR DET DÅ som skiljer lope från galopp och canter? Det är ju samma mekanik, benen rör sej likadant. Jo, det ska jag tala om för er nu; det är frekvensen benen rör sej i, hur fort benen rör sej framåt och hur länge benen, framförallt det diagonala benparet, klarar av att hålla maken utan att röra sej framåt. Vi kallar det holdtime. Benen håller marken längre för att kunna röra dom andra benen långsammare, man behöver ingen ingenjörsexamen för att komma fram till det.

Det är nu det börjar bli svårt och folk utan kunskap protesterar.

En galopp och en canter har inte lika lång holdtime som en lope, men benens mekanik är densamma. Ska man dra det till det yttersta så kan man säga att en lope har en liten hesitation innan varje ben rör sej i allmänhet, i synnerhet det diagonala benparet. En galopp och en canter har ingen holdtime eller hesitation, utan det rullar på, i sammanhanget, en rasande fart. Lope-språnget är det samma som ett galopp- eller canter-språng; driv, balanspunkt, avslut. Skillnaden är frekvensen benen rör sej i.

👉Vad är en jog då? Det är en långsam tvåtaktig trav. Benens mekanik är följande; diagonala rörelser där drivet återigen kommer bakifrån. Driv och balanspunkten är i samma steg, vi har ingen completion of the stride eftersom hästen bara har fyra fötter och i jog har två fötter i marken hela tiden. Skillnaden är igen frekvensen benen rör sej i, lång holdtime ger en möjlighet för det andra benparet att röra sej långsamt.

👉Så kommer vi till skritten som är en fyrtaktig gångart, ja behöver jag säga att benens frekvens även här är långsammare än en häst som är ute och powerwalk-skrittar? Nääe, jag tänkte väll det...


Då kommer vi till en generell skillnad mellan walk/jog/lope och skritt/trav/galopp; Westernridningen kommer ursprungligen från rancharbetet. Även om det är svårt att se idag med glitterjackor, hårt shapade hattar, lössvansar och silversadlar, så kommer det därifrån. Jag ser ingen annan utväg än att dra detta till det yttersta, so let's ride; vad ville ranchägarna ha utav sina hästar?
  • ville dom ha en lugn sansad individ som var bekväm att rida på och som sparade sin energi till när den verkligen behövdes
    eller
  • ville dom ha en stissig individ som har energikrävande obekväma gångarter som var trött efter en halv dags arbete 
Vi vet alla svaret på den. (För okunniga ville dom ha det förstnämnda.)

Vad är då en energisparande rörelse? Det är precis det vi ser inne i pleasureklassen idag, även om det i skrivande stund utvecklats, PRECIS som all annan ridning. Jämför här och här, bara som exempel! Det är idag så mycket mer än att hästens rörelser ska vara energisparande och bekväma att rida i, det handlar även om gångarter. En häst med fula gångarter kan vara energisparande och bekväm att rida, men det är inte vad vi eftersöker i pleasure-arenan. Vi eftersöker hästen som har allt;

👌Den ska ha energisparande röelser och utföra dom effortless, för egentligen den ska kunna lopa eller jogga sådär i flera timmar om så krävs. Förr, när aveln inte va så utvecklad, ja gångarthästar avlas fram idag, så var det kanske svårare för hästarna att hålla den lopen du ser på arenan idag under en längre tid, men idag är det inte så. Deras kropp är gjord för att gå sakta, dom är födda att gå så. Det är inget vi som ryttare kan tvinga fram på något sätt. Släpp ut pleasurehästen i hagen och den kommer galoppera likadant som den gör där inne, varför? Jooh, det är den naturliga gångarten för dom. En pleasure häst rör sej inte fort, det hör inte till deras natur.

👌Pleasurehästen ska vara bekväm att rida; har hästen rätt gångarter för jobbet den förväntas utföra så är den bekväm att rida. Svårare än så är inte logiken, gissa vad? Det behövs ingen ingenjörsexamen för att förstå det heller. Du behöver inte ens röra dej utanför westernridningens ramar för att konstatera det; en reiner i pleasure tempo är inget skön att rida, en pleasurehäst i reining tempo än inge skönt att rida. PUNKT på den fronten.

Ni människor som menar på att det måste vara så obekvämt att sitta på en häst som rör sej som en pleasurehäst gör; ni har ingen aning om vad ni pratar om! Känslan att sitta på en pleasure häst som lopar sådär, det är obeskrivlig och du sitter on top of te mountain like a royalty. Det är obekvämt att rida normalt (läs fort) säger jag! För okunniga så ser det säkert obekvämt ut; det är det inte. För er som kan och är med i gamet och kastar skit, så ser jag det som så här; jag är uppriktigt ledsen att ni aldrig fått uppleva den riktiga pleasurelopen. Men håll eran avundsjuka för er själva.

👌Inte nog med att pleasurehästen idag ska vara bekväm att rida på, så ska den se lika bekväm ut att rida på. Hästens personliga sätt att framföra sina ben enligt de rörelsescheman vi pratat om tidigare spelar in. Hur hästen rör sej från sidan är viktigt helt enkelt.

👌Pleasurehästen, westernhästen generellt, ska vara en lugn och sansad individ. För westernhästen är ett arbetsredskap till grunden. Ingen cowboy ville ha en stissig häst som stressade över tillvaron. Det borde ingen seriös tävlingsryttare vilja ha heller. Meningarna går om hästarna i filmen att dom är själlösa, i helvete heller, säger jag! Under dom 20-30 minuterna dom är inne på banan jobbar dom, deras jobb är att vara lugna och sansade. Skutta och fara runt som idioter, det får dom göra på longerlinan eller i hagen.

Och nu kommer jag nog till det som trampar okunniga på tårna mest, dessa hästarna älskar sitt jobb! Om dom hade ogillat sitt jobb hade dom inte gjort det så bra. En pleasure häst som ogillar sitt jobb har väll all chans i världen att sticka iväg och protestera inne i en pleasureklass där du sitter med världens drapes, alltså slack på tygeln, och det enda du har är egentligen dina ben att kontrollera ett 600kilos djur med.

🐎Om vi ska gå tillbaka till filmklippet som florerat runt så ser jag en enorm utvecklig från vart pleasurevärlden har varit. Hästarna i klippet är alla tretaktiga i sin lope, dom har en hyffsad topline, vissa guppar med huvudet (javisst), en stor utveckling från vart vi varit med fyrtaktiga galopper, låga toplines och headbobbing som är sju resor värre än det vi ser i filmklippet. Vissa av hästarna i filmen går bättre än andra, det går inte att sticka under stol med, men fortfarande en utveckling som går framåt i mina ögon.

Till er som aldrig sett en pleasure häst röra sig innan, jag är ledsen att ni aldrig fått bevittna en konst så högaktningen svår som denna.

Till er som är med i gamet och kastar skit; jag skäms å era vägnar! Ni borde veta bättre än att kasta skit på något som faktiskt tagit riktning åt rätt håll i utvecklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar