lördag, oktober 31

Rå lördag

Usch, nu har hösten verkligen kommit på riktigt! Det märks verkligen att temperaturen har sjunkit och det är rått ute.

Gårdagen gick i full fart. Jag va i skolan fram till tolv, sen åkte jag hem då det inte var nån föreläsningsrepetition utan endast eventuella frågor efter lunch. Så jag stack hem och red och mockade på dagen istället för i mörkret. Sedan satt jag och pluggade för mej själv hela eftermiddagen och tidiga kvällen. Kände att det va mest effektivt.

Senare på kvällen så va det lite pizzamys och så hemma med några kompisar. Trevligt, trevligt!

I morse satt jag i sadeln strax efter nio. En effektiv halvtimma, med lite hjälp av Nattis för att sedan vila en stund och gå på en halv timma till. När vi fick ett super byte höger-vänster så avslutade vi. Nattis hjälp var nyttig och behövlig!

Jag ska äta lunch med mamma och pappa, sen åker jag hem och pluggar en stund innan det ska vara halloween-party hos några kompisar. Jag känner inte att det är det bäst så här innan tenta. Nykter kväll är att beakta....?

Vi hörs!
Kärlek   ♥

torsdag, oktober 29

derivator, tangenter, "normaler" och intergraler.

Idag har varit flera sånna där tillfällen när jag bara inte förstår, jag avskyr det ända tills pengen trillar ner igen. Jäkla algebra! Har i alla fall suttit hela dagen med paus för ridning och mockning mitt i. I morgon väntar en heldag i skolan med bara algebra och repetition inför tenta som äger rum på tisdag i nästa vecka.

Josie och jag tragglade vidare med byten idag. Idag funkade det åt bägge hållen med några missförstånd åt det "nya" hållet. Men hon kämpade på fint. Hoppas jag orkar fortsätta i morgon efter skolan.
Nu ska jag avsluta och åka hem till mej och M.♥

Sovit HELA natten!

Vad underbart det var att vakna i morse och faktumen når min hjärna; jag sov HELA naten. Utan avbrott, utan uppvak, utan kisspaus. Ingenting, bara sömn. Det va länge sen jag fick sova hela natten. Det kan verkar knäppt, men det gör mej lite lycklig. Under en tid nu har jag sovit riktigt dåligt så detta va lite av ett lyckorus.

Idag står lite Josie-tid och plugg på schemat. Vi hörs senare!

onsdag, oktober 28

Oerhört lång dag

Idag har jag verkligen varit i skolan HELA dagen, 8,15-17,00. Länge nått så pass, men jag är i alla fall nu klar med min ritningsövning och är godkänd på den. En sten föll från min ena axel, nu ska resten av högen falla också... En vecka kvar tills dess.

Jag va hemma i stallet förut och pussade på Josie. Nu ligger jag utslagen i soffan efter denna dagen, en liten kraftansamling för att ta mej till badrummet och tvätta bort sminket för att sen dyka ner i sängen.. Vi hörs i morgon bitti!

tisdag, oktober 27

Då kör vi lite plugg

Morgonen har börjat i sadeln, trots att mitt sug inte har varit så stort att rida mår jag alltid mycket bättre inombords när jag har spenderat lite tid i sadeln. Samtidigt som en är en del av mitt perfektions-jag så är det lika viktigt som rekreation för mej. Vi fortsatte att jobba på lite byten och mjukgörande. Eftersom vänster till höger är okomplicerat numera så har jag försökt mej på lite höger till vänster vilket idag inte va så lätt. Vi fick till ett eller två, dom andra... jaah... vi lämnar det där och hoppas på bättre resultat nästa gång.

Jag har bestämt mej för att sitta hemma hos mammie och plugga istället för hemma och mej och M ensam. Jag har prioriterat bort matte för lite bygg-studier, så idag ska det blir algebra.   

Vi hörs senare!

måndag, oktober 26

Grooming Part#3

Då kommer vi till tredje delen av grooming serien, vilken vi nog också får se som den sista. Denna delen är den som jag går igenom mer eller mindre inför varje klass. Så det är lite mer sista minuten grooming, den andra är sådant normalt sett bara sker på hemma plan.
Eftersom jag alltid rider en hel del innan jag ska in i min klass så hinner Josie såklart bli lite smutsig om benen. Jag tvättar dom efter sista ritten för att benen och hovarna ska vara rena.
Om vi börjar med hovarna så är detta produkterna jag använder. Svart hovlack och ett glans spray som ger en extra glans och fungerar även som ett överlack som verkligen gör att hovlacken sitter kvar...
Idag va det relativt rena hovar eftersom jag demonsterar detta hemma vid. Jag målar över vita markeringar på benen för att ge en clean look samt Josies ärr hon har efter varit hobblad i USA tror vi. 
 Här har vi lackat, nu ska det torka innan vi går på med sprayen. Som ni ser är ärren borta.
Nu har det torkat så då går vi loss med sprayen. 
Pannluggen ska få sej en dust också. Josie har tyvärr väldigt lite pannlugg, jag hade gärna sett att hon hade lite mer. Det finns en extension till det också, men jag känner att det är kanske lite väl...
Såhär blir den. Dom små spretiga manstråna bryr jag mej inte om, det syns inte på håll ändå.
Svansen ska ha lite puts och pålägg den också. Kammar igenom den noga så det inte finns några tovor eller trassel, mycket mirrashine.
Jag mäter ut med hjälp av lössvansen vart jag vill ha min insättning. Svansen får inte komma för långt ner och inte för långt upp heller. Är den för långt ner så är risken att hon trampar på den när vi backar. Är den för långt upp ser det först konstigt ut där uppe och även nere, ni förstår säker vad jag menar. Det finna massaolika insättningar till svansar så jag bryr mej inte om att förklara hur jag gör mer än dessa två flätorna.
Svanen ska också vara väl utkammad innan jag sätter i den. Mycket mirrashine i den också. Detta för att stråna inte ska få friktion mellan varandra utan röra sej naturligt. När jag fällt ner den svansen som ska hänga över kammar jag igenom allt igen. Försiktigt eftersom lössvansen är lite ömtålig.
Jag skrev i det första grooming-inlägget att jag inte klipper svansen när jag tvättat den. Här är anledningen till varför, det är lättare att klippa av den i rätt längd när lössvansen sitter i.
Avklippt och jämt.
Sedan sätter jag wetwrap runt svansen för att hålla den ren och för att den inte ska tova sej. Wetwrapsen tar vi ut precis innan klassen.
 
Utöver detta så torkar jag ut näsborrarna och runt ögonen. Dessa behandlas sedan med babyolja för att få ett bättre uttryck. I regel så är ju Josie ganska gen när vi är på tävling och hon är också alltid redan sadlad när vi groomar så vi går över henne lite snabbt med en mjuk borste för att sedan  gå över med mirrashine och putsvanten för den sista finishen.
 
Josie is ready to go! 

söndag, oktober 25

Pluggsöndag

Dåså, klockan är inte ens elva men; stallet är mockat, jag har startat en tvättmaskin, plockat i och ur diskmaskinen. Nu ska jag tända i kaminen så det blir lite varmt i vårat lilla hus oh sen hugga tag i lite studier. Visst är det underbart att ha gjort så mycket redan. Ska jag säga att jag vaknar klockan sju i morse(sommartid) alltså vid sex egentligen.

Idag är en dag full av studier. Jag valde bort att rida idag då jag faktiskt inte känner det minsta sug. Jag tror det beror på en undermedveten tentaångest. Vi hörs senare! 

lördag, oktober 24

Skulle vila men...

...ni vet ibland när du tänkt att du ska vila en stund, men du får inte riktigt ro i kroppen...? Du ligger där, vänder och vrider dej, blundar, men ögonen vill inte vara stängda. Så är det nu, egentligen är jag rätt matt, men jag kan bara inte komma ner i sova-modet. alltså sover resten av familjen en stund efter maten, medan jag sitter uppe framför brasan och myser.

Jag måste berätta en sak, jag red Josie igår och hade ju egentligen bestämt med mej själv att jag inte skulle göra några byten, men jag kunde inte låta bli. Några byten vänster till höger, super fint! Provade höger till vänster och Josie fixar det på fjärde försöket! Jag va inte bara lite stolt då, vi som inte ens brytt oss om att byta åt det hållet för jag vill inte ge hennes hjärna för mycket eftersom det varit stressat för henne förut med byten. Som ni förstår va jag jättenöjd med henne igår!

Jag her egentligen inte så mycket mer att berätta... Jag och Mamma har gått en sväng på den årliga marknaden i Vänersborg, fasen va folk och fasen va skit som säljs! Klarade oss precis från regnet som tur var, gå blöt där kan då kvitta. Det blir en kväll hemma med mammie och pappie, familjärt och kärt.♥

fredag, oktober 23

Happy Friday!

Äntligen fredag, det är sjukt hur fort dagarna går egentligen. Igår va väll en vart dag, ingen har väll missat händelsen på en skola i Trollhättan igår. Ärligt talat så vet jag inte vad jag ska säga om det så jag lämnar det osagt....

Planen för idag är att åka hem till Josie här alldeles strax. Ska försöka mej på att rida, jag tömkörde bara igår då det blåste så förbaskat och vi brukar skojja om att varenda hjärncell blåser ur huvudet på henne, för hon är heltokig när det blåser som det gjorde igår, blir rädd för allt typ. Men när jag jobbade med henne skötte hon sej perfekt så jag hade nog kunnat rida med fact i hand. Sedan va väll tanken att fortsätta fixa med hagarna, får se hur det går, min rygg värker än... :/

Nu ska jag ta tag i dagen, vi hörs sen!

torsdag, oktober 22

Tidig torsdag

God morgon! Eller nej, vi lämnar det med morgon, det har inte vart nån god natt så hur ska det logiskt kunna vara en god morgon? Nej precis.... Dagen idag är grå när jag kollar ut genom mitt köksfönster, inget kul men ändå höstmysigt. Planen idag involverar bankmöte, skola efter lunch och sedan hem till min älskade Josie, jag saknar henne massor as we speak.

Men vet ni, jag ska inte ordbajsa bort hela morgonen här, utan effektivisera tiden och läsa matte fram till nio när jag måste åka för att ta tag i dagens uträttanden.

onsdag, oktober 21

Ta i redigt med ryggen

Min ländrygg! Ajajaj! Jag har nått så pass ont i ryggen kan jag tala om. Jag skulle hjälpa Nala upp i Chevan i morse när vi åkte hem till Josie och fröken Linda tog i för att lyfta upp den lilla hunden, tog i med ryggen antagligen för satan vad ont det gör, typiskt!

Jag har i alla fall spenderat morgonen hemma hos Josie, idag satt jag upp och red ett gymnastiskt pass i mycket trav. Mycket pivoter, 3or och 4or i kombination med 7or och och 8or. Jobbigt sa Josie, nyttigt sa jag. Övningar som på hennes kunskapsnivå är bra för att f henne att använda sin kropp på bästa sätt. I sidepassen märkte jag att hon inte alls va lika med för högerben som för vänster, vilket jag inte kunder relater till så mycket i sjuan, men i trean. Vi galopperade inget idag då jag inte kände att det va nödvändigt utan jobbade på i jog/trav istället.

Nu har jag i alla fal ätit lite lunch, duscha, sminkat mej, borstat bisserna och kammat hårt med fingrarna igen(!). Nu har jag glömt den jäkla hårborsten i stallet varenda dag! Trött jag blir på mej själv.

Vi hörs senare, nu drar jag till Trollhättan och föreläsning.

tisdag, oktober 20

Effektiv eftermiddag

Tiden sprang bara iväg för mej när jag pluggade, jag fortsatte med mitt memory och har gjort så långt jag kunde i instuderingsfrågorna. När det började komma uttryck jag aldrig hört talas om innan avslutade jag. Vi har några föreläsningar kvar innan tentan så. Ska skriva ut mitt lilla projekt i morgon hemma hos mamma. Efter det tog jag tag i lite algebra och derivata. Än så länge känner jag att jag liksom har koll på det där med derivata, snart kommer en käftsmäll, hoppas det håller i sej!

Jag och M har tagit ett dopp i bubblet, asskönt 40grader varmt! Det är verkligen superlyxigt att ha en uppvärmd bubbelpool så, nått otroligt avkopplande.

Min plan är att kliva upp tidigt i morgon och plugga lite mera algebra innan jag åker upp till Josie och ger henne sin beskärda del av min dag, innan jag måste iväg till skolan för fyra timmars föreläsning i Algebra och Envariabelanalys. Could be fun! 


TTYL bitches!

Late Hello

Ett sent hej här idag! Jag valde att plugga en stund i morse, alltså fortsätta med mitt memory, innan jag åkte upp till Josie. Nu är jag hemma igen och ska snart fortsätta med studerandet.

Josie fick en stunds tömkörning förut, eftersom hon haft lite ofrivillig vila på grund av min hälsa så ville jag inte sitta upp det första jag gjorde. Det brukar aldrig ge en bra känsla ändå. Så vi tömkörde en stund och la in ett backpass på 6 minuter mitt i för att sedan tömköra lite utan inspänningar och verkligen jobba framåt som avslut. Duktig ponny!

Efter så fixade vi med ytterligare en vinterhage hemma, så det tar sej nu, detta är dessutom en helt ny hage där ingen häst gått innan. Men fortfarande en del att greja med så projekt pågår liksom....

Nu ska jag fortsätta med mitt studieprojekt.

måndag, oktober 19

Making memory

Nu pratar jag inte om minnen utan om ett riktigt 'memoryspel'. Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna plugga in så mycket teori som är till tentan i BAT på ett effektivt sätt. Det är liksom lite om så mycket... Hoppas att detta ska vara ett bra sätt för mej. Det är i alla fall vad som tagit upp hela min kväll. Nu har jag parkerat mej i soffan lite innan det är dags att dejta kudden.

Föreläsningen om skogsbilvägar idag va super intressant och lärorik. Ytterligare ett arbetsområde som jag skulle kunna tänka mej att arbeta inom.  Efter skolan åkte jag hem till Josie och mockade oh fixade åt henne. Jag borde ridit men jag ville faktiskt inte. Inspirationen va lite som bortblåst. I morgon är en föreläsningsfri dag så då kör i på våran morgonrutin med ridning på morgonkvisten.

Vad tycker ni om den nya designen btw?

Grooming Part#2

I förra inlägget gick vi igenom hur jag duschar Josie, nu kommer vi till det som tar längst tid, bandning...

Jag föredrar att banda en blöt man så jag börjar direkt när hon är nyduschad. Mina verktyg är hårklämmmor, en kam och gummiband och inte att förglömma ett förkläde är smart då man har allt lättillgängligt. Gummiband då, jag använder både Silicon och vanliga i gummi, egentligen så är det ingen större skillnad men jag tycker gummi är lite lättare att jobba med. ♥
Jag mäter med hjälp av tänderna på kammen hur breda jag vill att mina toffsar ska vara. Jag personligen gillar lite smalare och fler, än tjockare och färre. Jag är noga med att få benan mellan toffsarna rak. Sedan håller jag undan manen med en klämma.
Sen är det bara att börja toffsa....
En bit påväg.... Jag använder inga utredningsprodukter i manen, dels för att den är så kort att den inte tovar sej och sen blir den alldeles för hal för att jobba med.

När jag är klar kollar jag över att dom ser jämna ut i storlek och att gummibanden sitter rakt. Förut klippte jag i detta stadiet, nu väntar jag tills manen torkat och hooden suttit på för att liksom fixera bandningen. Det är lättare att klippa snyggt då.
Jag klipper bort skägget under ganascherna och ända ner till "bullen" på underläppen. Nu hade jag tidigare klippt öronen på Josie så det har jag inga bilder på men behövs det så klipper jag öronen också nu.
Pannluggen gör jag inget med i detta stadiet utan jag kammar bara igenom den innan Josie får en hood på sej. En tajt trikådräkt som gör att bandningen hålls på plats och "trycks ner".
Svansen är nästa steg, den "behandlas" med K9 MirraShine som utreder och ger glans.
Utkammad och glansig.
Trots att svansen ör lång så klipper jag den inte nu utan väntar tills jag satt i lössvansen inför klass på tävlingsplatsen.
Istället flätar jag upp svansen i en ganska lös fläta, jag vill inte ha massa vågor i svansen sen utan en rak svans. Här kan man sätta svansen i en svanspåse man jag brukar inte använda det så mycket längre.
Jag klipper toffsarna på kotorna då det ger en mer "Clean look".

Mycket snyggare.

Nu är Josie färdig för avfärd, jag lägger på henne ett nytt täcke om det gamla är fuktigt och släpper in henne i boxen tills vidare. Nästa inlägg får väll handla om preppen på tävlingsplatsen antar jag....

God morgon veckan!

Klockan är tio i sju på måndag morgon, skolan börja vid nio, men innan det ska jag ha hunnit läst lite om vägar. Jag har drygt tjugo sidor kvar. Väldigt intressant! Idag ska en gästföreläsare från skogsstyrelsen komma och prata om hur tänket går vi anläggning av skogsväg bland annat.

Gårdagskvällen gick åt till att läsa ikapp en del som jag missat under veckan som gick. Jag va ju mer eller mindre veck när jag snörvlat som jag gjort så jag ägnade inte ens en tanke åt studier då.

Nu laddar vi inför en ny vecka, Vi hörs sen!

söndag, oktober 18

Stop it!

Det har väll inte undgått någon, det pleasureklippet som florerat runt på Facebook. Ja vad ska man säga, det har både upprört och tillfredsställt tror jag. Jag tänkte först hålla mej utanför, men varför egentligen? Jag har ju startat det här med att röra om i grytan, så nu måste jag ju bara fortsätta! Jag ursäktar att jag ibland blandar in engelska ord, men det är helt enkelt för att jag ibland inte kan den raka översättningen till svenska.

👉Till att börja med så kanske vi ska klargöra vad en lope är. Korrekt utfört är det en långsam tretaktig galopp. Det är ingen egentligen skillnad på en galopp, en canter eller en lope. Benens mekanik är den samma oavsett om du rider galopp, canter eller lope. Det börjar ifrån det drivande bakbenet, alltså yttre bakben. Nästa steg i ett galoppsprång är vad jag kallar center of the stride eller balanspunkt, det diagonala benparet, bestående av ytter framben och inner bakben. Detta benpar ska landa samtidigt i marken. Det sista steget i ett galoppsprång är inner framben, completion of the stride, som egentligen inte fyller nån funktion, mer än att hästen har fyra fötter och det måste ta vägen nånstans. Alltså framåt. För att sedan börja om igen och påbörja ett nytt språng; driv, balanspunkt, avslut. Driv, balanspunkt, avslut. Driv, balanspunkt, avslut. Driv, balanspunkt, avslut. Det är så vi tar oss framåt i galopp. Got the picture?

Men ändå så skiljer det sej, det ser ju alla, VAD ÄR DET DÅ som skiljer lope från galopp och canter? Det är ju samma mekanik, benen rör sej likadant. Jo, det ska jag tala om för er nu; det är frekvensen benen rör sej i, hur fort benen rör sej framåt och hur länge benen, framförallt det diagonala benparet, klarar av att hålla maken utan att röra sej framåt. Vi kallar det holdtime. Benen håller marken längre för att kunna röra dom andra benen långsammare, man behöver ingen ingenjörsexamen för att komma fram till det.

Det är nu det börjar bli svårt och folk utan kunskap protesterar.

En galopp och en canter har inte lika lång holdtime som en lope, men benens mekanik är densamma. Ska man dra det till det yttersta så kan man säga att en lope har en liten hesitation innan varje ben rör sej i allmänhet, i synnerhet det diagonala benparet. En galopp och en canter har ingen holdtime eller hesitation, utan det rullar på, i sammanhanget, en rasande fart. Lope-språnget är det samma som ett galopp- eller canter-språng; driv, balanspunkt, avslut. Skillnaden är frekvensen benen rör sej i.

👉Vad är en jog då? Det är en långsam tvåtaktig trav. Benens mekanik är följande; diagonala rörelser där drivet återigen kommer bakifrån. Driv och balanspunkten är i samma steg, vi har ingen completion of the stride eftersom hästen bara har fyra fötter och i jog har två fötter i marken hela tiden. Skillnaden är igen frekvensen benen rör sej i, lång holdtime ger en möjlighet för det andra benparet att röra sej långsamt.

👉Så kommer vi till skritten som är en fyrtaktig gångart, ja behöver jag säga att benens frekvens även här är långsammare än en häst som är ute och powerwalk-skrittar? Nääe, jag tänkte väll det...


Då kommer vi till en generell skillnad mellan walk/jog/lope och skritt/trav/galopp; Westernridningen kommer ursprungligen från rancharbetet. Även om det är svårt att se idag med glitterjackor, hårt shapade hattar, lössvansar och silversadlar, så kommer det därifrån. Jag ser ingen annan utväg än att dra detta till det yttersta, so let's ride; vad ville ranchägarna ha utav sina hästar?
  • ville dom ha en lugn sansad individ som var bekväm att rida på och som sparade sin energi till när den verkligen behövdes
    eller
  • ville dom ha en stissig individ som har energikrävande obekväma gångarter som var trött efter en halv dags arbete 
Vi vet alla svaret på den. (För okunniga ville dom ha det förstnämnda.)

Vad är då en energisparande rörelse? Det är precis det vi ser inne i pleasureklassen idag, även om det i skrivande stund utvecklats, PRECIS som all annan ridning. Jämför här och här, bara som exempel! Det är idag så mycket mer än att hästens rörelser ska vara energisparande och bekväma att rida i, det handlar även om gångarter. En häst med fula gångarter kan vara energisparande och bekväm att rida, men det är inte vad vi eftersöker i pleasure-arenan. Vi eftersöker hästen som har allt;

👌Den ska ha energisparande röelser och utföra dom effortless, för egentligen den ska kunna lopa eller jogga sådär i flera timmar om så krävs. Förr, när aveln inte va så utvecklad, ja gångarthästar avlas fram idag, så var det kanske svårare för hästarna att hålla den lopen du ser på arenan idag under en längre tid, men idag är det inte så. Deras kropp är gjord för att gå sakta, dom är födda att gå så. Det är inget vi som ryttare kan tvinga fram på något sätt. Släpp ut pleasurehästen i hagen och den kommer galoppera likadant som den gör där inne, varför? Jooh, det är den naturliga gångarten för dom. En pleasure häst rör sej inte fort, det hör inte till deras natur.

👌Pleasurehästen ska vara bekväm att rida; har hästen rätt gångarter för jobbet den förväntas utföra så är den bekväm att rida. Svårare än så är inte logiken, gissa vad? Det behövs ingen ingenjörsexamen för att förstå det heller. Du behöver inte ens röra dej utanför westernridningens ramar för att konstatera det; en reiner i pleasure tempo är inget skön att rida, en pleasurehäst i reining tempo än inge skönt att rida. PUNKT på den fronten.

Ni människor som menar på att det måste vara så obekvämt att sitta på en häst som rör sej som en pleasurehäst gör; ni har ingen aning om vad ni pratar om! Känslan att sitta på en pleasure häst som lopar sådär, det är obeskrivlig och du sitter on top of te mountain like a royalty. Det är obekvämt att rida normalt (läs fort) säger jag! För okunniga så ser det säkert obekvämt ut; det är det inte. För er som kan och är med i gamet och kastar skit, så ser jag det som så här; jag är uppriktigt ledsen att ni aldrig fått uppleva den riktiga pleasurelopen. Men håll eran avundsjuka för er själva.

👌Inte nog med att pleasurehästen idag ska vara bekväm att rida på, så ska den se lika bekväm ut att rida på. Hästens personliga sätt att framföra sina ben enligt de rörelsescheman vi pratat om tidigare spelar in. Hur hästen rör sej från sidan är viktigt helt enkelt.

👌Pleasurehästen, westernhästen generellt, ska vara en lugn och sansad individ. För westernhästen är ett arbetsredskap till grunden. Ingen cowboy ville ha en stissig häst som stressade över tillvaron. Det borde ingen seriös tävlingsryttare vilja ha heller. Meningarna går om hästarna i filmen att dom är själlösa, i helvete heller, säger jag! Under dom 20-30 minuterna dom är inne på banan jobbar dom, deras jobb är att vara lugna och sansade. Skutta och fara runt som idioter, det får dom göra på longerlinan eller i hagen.

Och nu kommer jag nog till det som trampar okunniga på tårna mest, dessa hästarna älskar sitt jobb! Om dom hade ogillat sitt jobb hade dom inte gjort det så bra. En pleasure häst som ogillar sitt jobb har väll all chans i världen att sticka iväg och protestera inne i en pleasureklass där du sitter med världens drapes, alltså slack på tygeln, och det enda du har är egentligen dina ben att kontrollera ett 600kilos djur med.

🐎Om vi ska gå tillbaka till filmklippet som florerat runt så ser jag en enorm utvecklig från vart pleasurevärlden har varit. Hästarna i klippet är alla tretaktiga i sin lope, dom har en hyffsad topline, vissa guppar med huvudet (javisst), en stor utveckling från vart vi varit med fyrtaktiga galopper, låga toplines och headbobbing som är sju resor värre än det vi ser i filmklippet. Vissa av hästarna i filmen går bättre än andra, det går inte att sticka under stol med, men fortfarande en utveckling som går framåt i mina ögon.

Till er som aldrig sett en pleasure häst röra sig innan, jag är ledsen att ni aldrig fått bevittna en konst så högaktningen svår som denna.

Till er som är med i gamet och kastar skit; jag skäms å era vägnar! Ni borde veta bättre än att kasta skit på något som faktiskt tagit riktning åt rätt håll i utvecklingen.

Söndag

Söndagen är i fullgång och vi är inne och käkar lite lunch. Alldeles snart ska vi gå ut för att göra om och se över staketet i vinterhagarna. Vissa av våra hästar går ännu på sommarhagarna men stödfodras såklart under dagen då betet som är nu inte är tillräckligt.

Jag spenderade kvällen igår med att grejja med en ny design till bloggen, vad tycker ni? Det är ännu lite att fila med men det är på väg. 

lördag, oktober 17

Backstage

Ett smakprov från backstage av vad vi grejjat med idag... ♥
 
Bloggen kan se lite konstig ut under dom närmaste dagarna, jag grejjar lite med designen.

fredag, oktober 16

Fin fredag

Vilken skönt fredag trots allt, min näsa svider lite, vilket ph-värde har snor egentligen eftersom det känns som det fräter sönder näsborrar samt mellan överläppen och näsan när man är förkyld...? Jag ogillar!

Det blev en pussig morgon i stallet innan Josie skulle gå ut i hagen. Jag tror hon förstod att jag saknat henne massor för hon stod snällt och lät mej typ mordhålla hennes huvud så jag kunde överösa henne med pussar! Älskade ponniehest ♥

Jag har under en stor del av eftermiddagen sen slipat på ett inlägg som nog kommer trampa folk på tårna och röra om i grytan lite.... För att sedan åka med Nattis upp på Kroppefjäll och kolla ut vart vi ska fota lite. Jag känner verkligen att det behövs nya bilder till bloggen och en ny design, så vi ska börja där. Därför har jag blåste av Josie, ville verkligen inte duscha henne nu när det är kallare ute, sprayat manen med glans och hoddat henne så förhoppningsvis ska den ligga ner i morgon och inte stå upp som den mohikanman hon har. *blink*

Rosa frukost

Jag hade en sån ambition om min frukost idag; jag tänkte rostad macka med mycket ost och marmelad på till min stora the-mugg och bara mysa! Den ambitionen gick upp i rök då min brödrost ännu befinner sej på vift! (ÄLSKLING?!?!??!?!?) Räddaren i nöden blev tre bananer som började närma sej det stadiet att dom snart gick ut själv, okej riktigt så illa va det inte, man jag hade aldrig ätit dom som man brukar äta banan. Ner med bananerna i mixern tillsammans med lite frusna hallon och mango. Mixa ihop, ner med lite yoghurt och mixa lite till, färdigt! Voila, en rosa frukost! 
Idag tänker jag åka hem till Josie, jag saknar henne massor... onsdag, nej tisdag. Jag har inte vart hos Josie sen i måndags. Det förstår ni väll att jag saknar henne då, Jag är långt ifrån bra men bättre idag, vill jag inbilla mej i alla fall, så nu får det blir lite kvalitetstid med min prinsessa. Till Josies tur så har mamma tagit hand om henne under mina sjukdagar som den diva hon är. Min mamma är en pärla.

Josie är världens snällaste häst, men hon är väldigt speciell så det är inte att bara åe bara när man är runt henne. Det är viktigt för mej att man kan hennes rutiner och varför hon gör som hon gör. Så det är inte vem som helst som har förtroendet att ta hand om henne. 

torsdag, oktober 15

Tråkigblogg.se

Just nu är nog min blogg astråkig, men jag är ungefär lika astråkig. Den här jäkla förkylningen kan då ta knäcken på mej. Spenderade hela dagen på soffan igår, har spenderat hella förmiddagen här och kommer spendera eftermiddagen här också. Bihålorna gör ont, huvudet värker och jag är helt orkeslös. Nala har intagit nån form av skyddsposition och har legat här nedanför soffan hela förmiddagen. Lilla söta hund!

Förkylningen har  ju i alla fall valt rätt tidpunkt att invader min kropp. Med datorn inkopplad till tv:n står congress på hela eftermiddagen här. Idag ska det blir trail, igår va det pleasure driving, pleasure och hunter. Mycket fina hästar! Rid-abstinensen blir ju dock inte mindre av det. Jag vill bli frisk så mitt liv kan go back to normal.
 

onsdag, oktober 14

Det blev fullt

Tog mej i kragen och hängde upp alla rosetter från året som legat i plastkassar på golvet. Nätet blev änna fullt... Ja funderar på att hitta på nått annat sätt att förvara mina rosetter, men det är svårt tycker jag. Jag vill prommt ha dom framme.♥

Ego vs blygsamt ödmjuk

En kväll när jag låg i sängen och kollade nyheterna på mobilen innan jag somnade så fastnade jag för rubriken "Duktiga flickor måste bli ego". Jag brukar egentligen inte vara så mycket för att läsa ledare och krönikor skriva av politisk omvridna stockholmare, men denna fick mej faktiskt att tänka efter lite...

Ledarskribenten menar på att "duktig flicka-syndromet" hyllas i borgerligheten. Jag vet egentligen inte riktigt vad det ska betyda, men jag vet hur det är att vara den där 'duktiga flickan'. Jag har vart henne, jag är henne och jag kommer mest troligt att fortsätta vara henne. Jag vill alltid göra allt bra, vill alltid att alla ska tycka jag är bra. Men för vem är det bra? Är det bra för mej att jag alltid vill vara bra, är det bra för nån annan att jag alltid vill vara bra. Från det ena till det andra, fast det hänger ihop.

Samhället har format den duktiga flickan, format henne till att alltid arbeta för att uppnå förväntade resultat, format henne till att inte ta för sej för vad hon gjort, format henne till att inte ta cred för hennes, mest troligt hårda, arbete och att snällt stå bredvid nicka och le när nån annan tar äran för hennes jobb.

Att duktiga flickan skulle vara rebellisk och stå upp för att ta cred för sitt hårda arbete är chockerande i samhället. Då är den duktiga flickan helt plötsligt en egocentrisk bitch som kör över medmänniskor. Jag håller med ledarskribenten i detta fallet, duktiga flickan SKA bli mer ego. Som duktig flicka är det en rätt, samtidigt en skyldighet av samhället att hylla henne som om hon vore man. Ingen 'duktig pojk' skulle låta nån annan ta cred för arbetet han utfört och samhället tvekar inte på att hylla honom.

Samhället i allmänhet, arbetsgivare i synnerhet letar, som mer regel än undantag, prestigelösa, lagspelande profiler. Det kvittar hur tungt lass du som 'duktig flicka' dragit, alla dina kamrater ska ha lika mycket cred trots att du gjort majoritetens arbete. Jag motsätter mej det ständiga tjatet om lagspel och prestigelöshet och osar av ilska!

Jag ser inget fel i att vara en "duktig flicka" eller så kallad 'prestationsprinsessa', det är min drivkraft att prestera det bästa jag kan, för jag hoppas alltid att prestera bättre än alla andra och bättre än jag själv gjorde sist. Men så fort jag vill ha cred för mitt flitiga slit så är jag egocentrisk och slåss med vassa armbågar.

Men vet ni vad, jag skiter i det! Bara häromdagen satt jag och funderade på följande; hur oförskämd jag va som under en sommar dragit hem alla dessa troféhästar, medaljer och rosetter. Tills jag kom på mej själv att jag är fan inte det minsta oförskämd. Jag sliter som en gris för att dom ska stå på min hylla och hänga på min vägg idag! Jag har jobbat som en blå för att ens ha råd till att ha möjligheten att tävla om dom, det är jag som spenderar otaliga timmar i sadeln för att jag och Josie ska bli bättre, ingen annan. Jag hade uppriktigt sagt vart förbannad om dom inte stod här efter denna säsongen som nog varit den tuffaste för mej i många aspekter.

Jag är så jävla trött på att vara en 'duktig flicka' som inte får ta cred och stå upp för det jag tror på utan att då vara the bad guy; en egocentrisk bitch som kör över folk med mina vassa armbågar. Samhället behöver då verkligen en radikal attitydförändring och det nu!

Andra muggen är fylld

Äre nått som jag knarkar, förutom piller, när jag är sjuk så är det the. Jag inbillar mej att jag blir frisk fortare om jag dricker massa the. Så den andra muggen för dagen fylldes just upp. Jag har beslutat mej för att inte gå på Algebra-föreläsningen i eftermiddag. Jag vill inte smitta ner någon eller sitta där och snörvla i fyra timmar. Jag satsar på att bli frisk istället.

tisdag, oktober 13

Congress Western Riding

De va sköt att få sova ett par timmar... antagligen välbehövligt också. Jag hade lite svårt att komma ner i varv, med med lite avslappningsmusik till så gick det bättre. Sen vaknade jag när Markus ringde och sa att han var på väg hem. Nu har vi ätit lite mat och han är borta igen så jag har parkerat mej i soffan framför Western Riding från Congress. Det va inne en superfin roan här förut, en fröjd att se.
Visst blir jag inte bara lite sugen på att åka hem till Josie och träna byten men jag får hålla mej till min gigantiska the-mugg och bli kry först känner jag.

Mattedugga - check

Därsom! Då har jag gjort det första provet på högskolan. Min 'ångest' har vart ganska obefogad då det gick ganska bra och det jag inte redde upp var en eller två uppgifter. Jag tycker verkligen det är jättesvårt att förenkla uppgifter. Jag tycker verkligen det är enklare att lösa uppgiften "the hard way" än att förenkla. Hursom...

Nu ska jag landa lite här hemma och sedan sova. Mamma lovade att ta hand om Josie idag så jag kan kurera mej. Bästa mammsen! ♥

måndag, oktober 12

Vuxenpoäng

Vet ni?!?! Jag beställde Johnny Bulllsen i förra veckan och nu har dom kommit. I'm in love  ♥
Jag älskar dom och det bästa är att mina inläggssulor får plats i. Kommer absolut bli mina nya favoritskot tror jag!

Föreläsningen förut gick fint trots att jag är sjukig, klarade nästan hela föreläsningen utan att snörvla, men på slutet började näsan rinna och nysningarna avlöste varandra. Nu blir det sängen och kurera mej för en tidig morgon med matte-dugga. Jag hoppas verkligen att det ska gå bra!

Vi hörs i morgon!

Grooming Part#1

Nu ska vi ta tag i det här med det första grooming inlägget, hur gör jag Josie redo inför tävling?
 

Till att börja med får hon ett riktigt bad, jag sköljer av hela henne så pälsen blir blöt och även svansen ska vara genom blöt.
Alla har olika tycke och smak, men jag föredrar att hälla vatten och schampoo i en hink och spola upp ett skum. Det spar schampoo och är lätt att jobba med tycker jag. Självklart är K9 produkterna jag använder mej av.
Sen svampar jag, hela hästen. Josie är snäll så jag kan svampa henne med schampoo i ansiktet till och med. Har man en häst som inte är så förtjust i vatten i ansiktet kanske man ska undvika schampoo där då det bör sköljas ut efteråt.
Jag är alltid lite extra noga uppe på korset och på haserna, framför allt på haserna där det syns om man missat att skrubba! En hink med schampoo brukar räcka till hela Josie. Sedan fyller jag en ny hink på samma sätt för svansen som jag doppar i hinken och gnuggar runt. Oftast brukar jg sen ta lite schampoo direkt i handen och gnugga den som om jag tvättade håret liksom. Är hon riktigt smutsig kan jag ta lite extra i manen och pannluggen också, men det behövs sällan.

Sedan sköljer jag av henne och gör en hink med samma procedur med balsam i för att doppa svansen. Det balsam som blir över brukar jag hälla över henne. Jag undviker balsam i man och pannlugg då det blir för hal för efterkommande arbete. Eftersom jag bara använder K9 numera så låter jag det sitta kvar, jag sköljer alltså inte ur utan det får sitta kvar som en inpackning och extra skydd för stråna i svansen. Annat balsam sköljer jag ur.
Nu kommer vi till nästa stadie, då får hon en ny ren grimma och ett täcke på sej som torkar upp henne. Nästa steg är bandning, men det kommer i nästa inlägg.....

God morgon!

Nedrans huvudvärk och sjuka, låta mej va, GÅ IVÄG! Jag hoppas att alla ni där ute mår bättre än jag, för detta är då inge skoj. Huvudet gör ont och känner mej helt täppt i hela ansiktet. Men vad hjälper det att gnälla?

Jag övervägde att ligga kvar i sängen i morse och sova tills jag tänker gå till skolan vid ett, men jag beslutade mej att kliva upp och åka till Josie. En daglig dos av Josies pussmule fick mej att må lite bättre för stunden i alla fall. Man får va glad för det lilla. Hennes box är nu mockad och hon går i sin hage med Sockan och äter ibland det sista gräset.

  Jag ska ta en förmiddag i långsamhetens tecken.... Vi hörs sen! 

söndag, oktober 11

Trail in Sweden

Jahopp, ett snack om trail har gått på fb. Vilket nu startade på öppna SM:et i helgen(?). Jag har inte varit där, men generellt ser jag det så här. För det första så är det ingen nyhet att våra arenor i Sverige inte är ens hälften så stora som arenorna i USA och Tyskland. Det är idiotiskt att välja ett mönster gjort för dom banorna till våra små arenor i Sverige. Det förstå ju egentligen vem som helst. Man kan inte trycka ihop ett mönster för en arena med måtten A*B på en arena med måtten 1/3A*1/3B ♥
Sen för att få upp statusen på trailen så borde det vara mer som på EM och i USA där banorna faktiskt ligger upplagda i dagar innan man ska tävla den. Nu är det svårt i Sverige eftersom våra anläggningar är för små inte bara till ytan på arenorna utan också till antalet arenor. Det innebär att alla faktiskt skulle kunna träna på banan som dom ska tävla på tävlingsplatsen, vilket jag tror skulle ge mer kvalitativa tävlingsritter.

Tydligen hade bangången kortats ner till ynka fem minuter inför trailklassen i helgen då tiden var knapp. Vilket är kanske lite i det kortaste laget, men hade ekipagen kanske kunnat träna på sin bana så hade inte bangången behövt bli så nedrans lång.

Så nu har Linda Hansson öppnat upp munnen igen och rör kanske om lite i grytan om vi har tur... *blink*

Lång dag i matteboken

Jag har gett upp för idag. Efter en hel eftermiddag och tidig kväll i matteboken så får det banne mej räcka och jag har tuggat mej igenom en gammal tenta. Nu väntar en kväll i soffan med M. Uppladdning inför en ny skolvecka. *bildlös dag*

Sjukstuga på ingång

Känsla av en kniv som skär i halsen och ett tungt huvud. Markus hade sjukstuga veckan som gått, nu är det min tur. *suck* För min del kan det kvitta men det är väll så det är... Tänk att under mina tidiga tonår va jag ALDRIG sjuk, jag tror inte jag va sjuk en enda gång mellan 11-15 år. Immunförsvar utav stål verkligen. Idag så håller jag mej så långt ifrån sjuka människor som möjligt i rädsla för att bli smittad. Dock är det ju lite svårt att hålla sej borta från en människa man delar sitt liv med.

Jag har i alla fall varit hemma hos Josie, mockat och fixat klart så mamma och Nattis bara kan ta in henne i eftermiddag. Jag rider inte idag heller som ni kanske förstår. Min plan är att försöka plugga lite mera matte inför duggan under dagen, med en stor the-mugg bredvid mej. Första koppen är redan slut.

Vi hörs senare!

lördag, oktober 10

y=kx+m

Under eftermiddagen här har jag studerat lite allt möjligt inom matten som kommer vara med(förhoppningsvis) på mattedugga som ska vara på tisdag. Så sätt tycker jag det är så svårt att läsa på inför ett matte prov för det kan vara så hemskt mycket. Formler hit och dit, vissa måste man kunna, andra inte. Jag älskar mitt formelblad men avskyr att inte varenda formel står där. Grrr....!

Under tiden jag jobbat med det har datorn får jobba med att ladda upp massa bilder till inlägg som komma skall. Spännande va?!?!

God förmiddag!

Heeeeej bloggisar! Jag hoppas ni haft en bättre morgon och förmiddag än jag, vaknade i morse utav mensvärk, mår illa på vägen hem till Josie, bestämmer mej för att inte rida när jag inte är kry. Sitter och swipear i mitt fb flöde på mobilen upptäcker konstiga inlägg på min vägg gjorde utav "mej". Inser att mitt Facebook konto är hackat.

Så nu sitter jag här och väntar på att polisen ska ringa tillbaka. Kan nog tyckas lite löjligt att jag vill anmäla en sån sak som ett hackat fb-konto, men jag tror mörkertalet i detta är stort och jag tänker INTE bidra till att göra det större.

En eftermiddag i matteboken väntar. Jag har precis gjort mej en latte och tänt i kaminen då det är lite kallt i huset tycker jag.

Vad har ni för er idag?

fredag, oktober 9

K9 makes us shine!

Shine bright like a diamond...
Ni har väll inte missat vad som får oss att skina på tävlingsbanan jämt. Josie skiner alltid men med K9 får vi den där sista finishen. Top Notché!

Hållbarhetsdag

Ibland undrar jag verkligen hur fort människor kan prata och hur mycket information hjärnan faktiskt tar in när nån står framför dej och pratar i, vad som kan verka som, ultra rapid. Min hjärna är då helt slut efter denna dagen. Vi har pumpats med information om vad företag jobbar med inom den hållbara utvecklingen; ekonomisk, socialt och ekologiskt. Otroligt intressant tycker jag!

Efter denna dagen har jag landat i soffan en stund. Josie är inne och myser i sin nymockade box, Nala har gått en promenad och nu är planen lite thai- eller kina take away för kvällen. Myspys!

Fredag...

... och upplopp mot helg. God morgon! Hur mår ni? Jag mår fint, lite snorig nu efter att ha gått ut med Nala på en morgonkiss. Men jag är peppad för en dag om hållbarhet i skolan. Direkt efter skolan gasar jag hem till Josie så vi hörs ikväll nån gång!

Ha en bra dag nu hörrni!

torsdag, oktober 8

Another trophy

Idag hade ett AQHA-brev trillat ner i brevlådan... Min första tanke var "vad ska dom nu ha betalt för". Men tji fick jag! När jag öppnar brevet så talar det om att jag och Josie förtjänat ännu en Award, en ny trofé häst är på väg hem då vi tjänade vårat första Open AllAround på Nationals.

Förvånad? JA! Jag hade väll inte räknat med att mina halvtaskiga placeringar i Senior-klasserna skulle räcka till ett all around för ena domaren. Men jojjo! Detta betydde ju även att poängen från Nationals kommit in till AQHA och borde ligga på AQHAs memerservice sidor. Så jag loggade in på den nya sidan efter lite meck och insåg då att vi också hade tjänat Open AA Runner up för den andra domaren. När jag ändå va inne kollade jag amatör-poängen och det står att vi blivit Allaround och Runner up i amateurdivision också!

Så denna säsongen slutar väll i sju troféhästar, jag tänker köpa amatör-hästen också.


Good Girls Invited, you're amazing! ♥