tisdag, november 29

Över tolv timmar

En ofantligt lång dag i skolan tog till slut, just det slut. Jag klev in genom dörren vid halv åtta typ i morse och lämnade skolan vid halv nio ikväll. *suck* Det här med heltidsstudier, det är mer än heltid... Tack för att min bästa mamma tar hand om mina tjejjer hemma i stallet när jag måste fokusera på annat.  
 
I skrivande stund äter jag lite pytt-i-panna innan jag dyker ner i sängen för en dejt med kudden. I morgon väntar en arbetsdag. Vi hörs!

söndag, november 27

Söndag

Jag stod upp i morse och åkte till stallet, där jag spenderade hela förmiddagen i strålande sol! Ja ni läst rätt, SOL! Verkligen underbart väder idag, men förbaskat kallt då det blåste en del på slätta idag.
 
Jag och mamma tog kort på lite hästar och här är Sockans bilder från hennes showmanshipträning. En perfekt förmiddag har avlösts av en eftermiddag med grejjande i ladugården.    


lördag, november 26

Showtip

Ja läste runt lite och fick lite inspo. Just där jag läste handlade om halterdansen och eftersom min blogg är lite mycket "detta har jag gjort idag" så tänkte jag att jag skulle beskriva hur jag tänker när jag haltrar med utgångspunkt från Josie i synnerhet.
Till att börja med matar jag på Josie ordentligt innan tävling! Hon tappar alltid lite under resan och i halter vill vi ha 'mycket häst' viket också föklarar varför jag innan jag groomar longerar henne en stund. När hennes muskler är varma växer hon liksom. Josie groomas tills att ho skiner. Här gör det inget att slänga på lite extra pälsglans och putsa lite extra runt ögon och näsborrar. Hovarna ska blänka.

En av mina petpeeves i halter är en grimma som sitter illa! Det kvittar hur fin en häst är i kroppen om grimman sitter dåligt, det sänker helhetsintrycket. Jag vill se en grimma som sitter högt upp och tajt.

Inför en halter klass övar jag inte särskilt mycket för jag vill ha Josie fräsch tills hon ska in. Jag kollar bara så att hon joggar bra bredvid mej. När det kommer till själva visandet så beror det lite på flowet i tävlingen. Är domarna snabba är det ingen idé nästan att stå i square vid konen utan då uppehåller jag mej nära konan så jag kan gå direkt in mot domarna när det är min tur. Är det långsamt vill jag stå redo i square vid konan. 

Jag tittar alltid med ett leende mot domarna när jag går mot dem i skritt, jag är ju där för att visa min SUPERSNYGGA häst! När domarna kliver åt sidan låter jag Josie jogga bredvid mej, jag ökar bara min takt. Jag springer inte. Josie är en pleasurehäst och jag vill att hennes jog ska visas inte hennes trav. Det är här det skiljer sej lite. Visar man en hunterhäst ska man definitivt springa för att det rör sej garanterat bättre när den får trava, antagligen kan den inte ens jogga bredvid när handlern går. Men jag som visar pleasurehäst går fortare och Josie joggar bredvid mej. Det är något jag har tränat en del på att hon ska jogga bredvid mej trots att jag går.

När det kommer till inspektionen ser jag till att Josie står i en bra square. Jag kan korrigera Josie bra i grimman men i halter får man röra hästen. Alltså är det helt okej att lyfta benet och sätta ner det eller putta på hoven på foten. När domarna kommer och kollar vill jag att hon ska stå perfekt. Direkt när jag kommit till min plats i ledet ställer jag upp henne i square och sen får hon "vila". Hon behöver inte stå med spetsade öron när vi väntar, det gör henne uttråkad.

Beroende på tävlingsarena så står jag fast på hennes ena sida hela tiden. Ur vägen för att domaren ska kunna se hennes framifrån och ur vägen  för att domaren ska se hela hennes sida. Alltså står jag ganska långt snett framför henne. Josie är en lätt häst som jag inte behöver lyfta i grimman, hon är följsam, så det funkar. Har man en tung häst kanske man behöver stå närmare, men kanske behöver byta sida när domaren har den vinkeln.

När domaren närmar sej oss så "väcker" jag henne genom att få hennes uppmärksamhet. Halter är nog den grenen Josie tycker är långsammast så hon brukar ofta stå med öronen bakåt. Jag har flera olika trick för att få öronen framåt; kasta sand, klia henne på mulen osv. Ibland får jag gå igenom hela registret. Hitta det som passar din häst! När domaren kollat färdigt låter jag henne vila igen för att väcka henne när han tar steget tillbaka för att kolla över alla hästarna.     

Under inspektionen vill domaren se tänderna, Josie är snäll att visa tänderna på så jag kan sära hennes läppar med bara en hand. Alla hästar gillar inte att sära på läpparna då kan man behöva använda två händer. Träna!

När det kommer till nummerlappen kan man antingen sätta den på ryggen eller på sidan fram. Jag föredrar ryggen då är den inte i vägen.


Sockan på sin första tävling med öronen framåt hela tiden och ett vaket uttryck.

Glöggkväll

Black weekend- har ni shoppat något? Jag har inte handlat något... förutom spnpellts till hästarna  igår och några litrar diesel. Jag kan tala om att dem artiklarna va det då banne mej inte någon blackfriday rea på.

Som sagt spenderades hela dagen i skolan igår, föreläsning i fastighetsvärdering på förmiddagen och en föreläsning om vetenskapliga metoder på eftermiddagen. Superintressant både och. Nu när vi skriver en del rapporter kan jag tycka att det är svårt att få till ett kvalitativt metodavsnitt. Jag hoppas gårdagens information ska hjälpa mej lite på den biten.

Efter skolan fick jag gasa till stallet och ta in hästarna innan jag skulle infinna mej på bygdegården och fixa med baren till julbordet. Klockan tolv kastade jag in handduken och åkte hem. För en sån som mej, som normalt går och lägger mej runt nio, så är tolv sent... Sena dejter med kudden förskjuter mitt dygn liiiite, läs mycket.

Idag var för övrigt sista LRF-dagen på jobbet så det va mycket folk som strömmade in i stort sett hela tiden. Askul! Nu får vi se när det inträffar nästa gång. Jag hade tänkt åka och sätta mej i skolan efter jobbet, men idiothuvudvärken var ett faktum och jag sket faktiskt i det. Jag kan leva med att inte vara i "tid" med denna inlämningen, som för övrigt egentligen inte ens har riktig deadline på måndag. Istället tog jag en avslappnande promenad med Nala när jag kom hem. Välbehövligt!

Nu har jag en lugn kväll framför mej med lite glöggande. Eftersom jag planerat skolan idag så har jag lejt bort mina hästar till mamma. Därför blev det idag en hästlös dag, men i morgon väntar stallet igen.

*bildlöst*

torsdag, november 24

NSBA kväll

Jag stod upp i morse och gasade till stallet, nya balar skulle in och stallet mockas innan skolan började klockan ett. Det bästa med skolan är att ja för det mest kan styra mina dagar som så här. Stallet när det är ljust, skolan när det är mörkt.

När föreläsningen va slut vid fem gasade jag hem och har sedan dess jobbat med NSBA och läst lite artiklar om bostadspriser och amorteringskrav.

Morgondagen kommer bjuda på skolan hela dagen, sedan julbordsbjudning med LRF på kvällen. Det blir bara en kort uppdatering här idag.Vi hörs!

onsdag, november 23

Tentafirande

Plusen som gå i mej när jag knappar in på mina tentor och ser att tentorna släppts, den är rätt hög kan jag tala om. Det är alltid en trigger. Linda Hansson jobbar inte med omtentor och denna gången var inget undantag! Godkänd på bägge tentorna, både TGF och GIS. UNDERJÄVLABART!!!
Nu kan jag lägga första läsperioden bakom mej och fokusera på läsperiod två fullt ut. Kvällen består av lite vindrickande och nötter för att fira. I alla fall en stund till, imorgon blir ytterligare en tidig morgon.

Jag spenderade första halvan av dagen hemma i stallet. Mockning och longering av ponnisar, en perfekt morgon och förmiddag i min värld. Jag har de senaste lagt lite tid på Sockiplastens showmanshipskills efter longeringarna. Hon börjar bli säker på turnarna som har vart hennes akilleshäl.... Det går inte fort, men hon löser problemen själv åtta av tio gånger. Den hästen växer i mina ögon för varje dag. Hon är ju offered for consideration, men vissa dagar så vill jag verkligen ha henne kvar. Det är ju dock inte mitt beslut.         

Nu ska jag checka ut för dagen, vi hörs!

tisdag, november 22

Borta bra....

.... men hemma är ändå bäst. Vi bordade vid fem i söndags och klev av båten klockan nio i morse. Vi spenderade gårdagen i Kiel d''r julmarknaden hade börjat allt vad det innebar. Vi besökte ett stort köpcenter där julskyltningen börjat. Dom går in för det där i Tyskland, säger bara att köpcentren häromkring kan slänga sej i väggen!
 

Paret blå-skjorta
Lite udda på julbordet, men yummie vad gott!
Lyxigt att käka julbord när andra jobbar. *blink*

Jag hittade en skumpaflaska i lagom storlek
Eftermiddagen har jag spenderat hemma i stallet. Myst med hästarna och bara chillat. Jag borde ta tag i studierna men jag väljer att ha semester tills i morgon.


måndag, november 21

Impressive

AQHA World slutade i dagarna och amatör-veckan va sist ut. Många beundransvärda prestationer har avlöst varandra. Exempelvis; Snap Krackle Pop blev Superhorse i år igen, om juniorhäst förra året och Seniorhäst i år, verkligen en stor bedrift! A Certain Vino gjorde sina final appearance på tävlingsbanan med bravur bland annat en world champion-titel i senior pleasure.
Picture cred: Equine Chronicle

Men detta tycker jag är mest beundransvärt. att vinna en worldchampion-titel som youthryttare och sen vinna den som amatör igen, på samma häst. Bra jobbat! I USA är det vanligt, i alla fall för, att man byter häst när man lämnar youth-division för att "den inte håller måttet". Men i dagens läge är youth-hästarna såpass bra att dom mäter sej med amateur-hästarna så fenomenet är väll kanske inte så vanligt. Imponerande bedrift i alla fall!

söndag, november 20

Avresa

Väskan är packad och nu väntar vi bara på mmamma och pappa som ska hämta upp oss. Sen bär det av. Vi är hemma på tisdag igen, men först åretsförsta julbord, stor färja, Kiel och mys med mina bästa människor.

lördag, november 19

Lång lördag och helg

Klockan ett i natt smällde jag ihop datorn och slöt dom blå. Jag vaknade innan sju i morse och gick upp för att skriva det sista innan jag for till jobbet. Kan säga att jag va lite av en zombie emellanåt, men det gick denna dagen också.
Nu är rapporten inskickad, huset städat och jag har tagit helg. Väskan packas i morgon och hästarna pussas av, sen drar vi iväg ett par dagar. Det ska bli skönt att bara lämna allt för ett par timmar.

Vi hörs!

Midnight studies

Jag vet inte om det är idioti eller bara allmän studiemotivation, men här sitter jag efter en galen dag och ska börja skriva på min rapport igen. I skrivande stund är klockan 23.08... nu kör vi tills ögonen går snett!
 
Jag hoppas ni alla haft en bra fredag och en underbar helg väntar er. Jag skjuter det där med helg lite framför mej. Det får bli på söndag. Vi hörs i morgon! 

fredag, november 18

De senaste dagarna

Förlåt mej för att jag är sämst på att uppdatera men just nu så är det lite mycket annat, läs skolan är mycket. Eftersom jag och Markus åker på lite minisemester på söndag och är bora två skoldagar så vill jag vara färdig med min rapport för uppgiften i GIS så när jag kommer hem kan jag ta nya tag och börja på nästa. Alltså har de senaste dagarna spenderats mycket vid datorn men med blödande fingrar och glödande referering, det här med interpolationsmetoder blev ju lite kul när jag fick lite djup i det hela. Att jag vill leverera en top notche rapport sänker ju inte standarden direkt. 
Annars är allt bra här, idag blir en minutdag, jag sitter nu och andas innan det brakar lös, kvart över åtta börjar föreläsningen i skolan. Klockan tolv ska jag infinna mej på jobbet där det krisat, blir kvar till stängning. Klockan fem ska jag egentligen vara på årsmöte i Gestad, innan dess ska jag ha hunnit med mina kameler också. Ni hör ju själva... Galen dag!

Jag vaknade före min klocka ringde i morse och låg och swipade på Facebook i telefonen. Denna bilden kom upp, samma bild som jag har som bakgrundsbild i telefonen. Kärleken skiner igenom när jag ser den och den påminner mej om varför jag far runt som en blå. Älskade Josie! Det är sant det där att lycka det kan inte köpas för pengar, TILLS det att man köpt Hästen med stort H.    

tisdag, november 15

Snabbt morgonhej!

Tittar in här och säger snabbt hej. Sitter vid frukostbordet, suger i mej det sista kaffet innan jag ska ut i stallet. Idag har snön töat bort och det är klaffsigt ute. Rockigt! Förmiddagen kommer spenderas i stallet, mockning och sånt. I min värld, terapi!

Ha en bra tisdag!

måndag, november 14

Rapportskrivning och matlagning

Sen vi hördes förut så har jag varvat matlagning, läs gjort pulvermos, visapt ner ett ägg och ställt mina "toppar" i ugnen, filén stod ju redan i ugnen, med rapportskrivning. Men nu är kreativiteten slut för idag känner jag. Kvällen får komma och morgondagen får bjuda på mer referering och skrivning.

På ett sätt älskar jag att skriva rapport. Jag kan formulera mej, sudda ut och skriva om hur många gånger jag vill! Jag älskar det formella strikta språket, dom fina orden jag får slänga mej med. Lite annorlunda jämför med hur jag skriver här då jag vill ha en mer vardaglig ton. Även om det ibland smyger sej in här också.
Notera att min metod inte kommer kvar stå...
Men det av det första som spottade ut ur mina fingrar över tangenterna.
På det motsatta sättet avskyr jag att skriva rapport, förutom i diskussionen får jag dra några egna slutsatser och det är svårt tycker jag att inte landa i värdeladdade ord eller egna aspekter i resultatet.

Just idag känner jag också att det förväntas av mej att leverera en top notché rapport, svårt efter en dag som idag då jag får höra fina lovord om mej själv av erfarna och respekterade människor. Duktighets-stämpeln satte just sitt märke i pannan på mej. Samtidigt som idag var antagligen en jävligt bra dag att få höra det.

Nu ska jag checka ut från denna dagen och ladda upp mej själv för tisdag. Imorgon väntar en dag hemma från skolan. Välbehövligt kan jag säga...

Kicked it off!

Dåså, veckan var igång, men en måndag där jag egentligen inte gjort något vettigt eller fått massor gjort, det beror nog på hur man ser det. Jag va i skolan men fick egentligen inte studerat ett jota. Kände improduktiviteten och åkte till Överby för att uträtta ärenden åt NSBA. Styrde hem till stallet och har där longerat två hästar, Sockan och häst nummer två. Det har tinat av så pass på ridbanan att även skodda hästar kunde springa där idag. SKÖNT!

Nu har jag parkerat hemma; tänt i kaminen, burit in ved, startat värmen i källaren, och kvällens middag står i ugnen. Jag ska ta mej i kragen och försöka få uträttat det jag inte fick gjort i skolan. Vi hörs nog om en stund igen!

söndag, november 13

I ett-helg

Utan att det


Utan att ha varit en jobbig helg så har den lite gått i ett. Gårdagen bjöd på jobb och stalltjänst för att avslutas med älgmiddag hos svärfar.

I morse steg jag upp tidigt för ännu mer stalltjänst innan jag skulle infinna mej på farsdagmiddag klockan ett. Nu ligger jag i soffan, sveper två brustabletter och ska snart checka ut denna söndagen. 

Imorgon väntar en ny skolvecka. Vi får se vart den slutar. Vi hörs!


fredag, november 11

Ultimata julklappen

Om nån vet var man köper den, please let me know!
Vad önskar du dej i julklapp i år? Jag vet inte riktig vad jag önskar mej än...

Skolveckan över

Då var första veckan i skolan över, väldigt blandade känslor måste jag säga. Ena stunden är jag förbannat pepp medan nästa känner jag bara "vad gör jag här?". Jag blir egentligen helt slut på min egen motivationsvåg.

I alla fall; på hästfronten är det lugnt, varken Josie eller häst nummer två har snösulor så deras aktivitet är inte så hög, fast ibland undrar jag... dom kan fara runt i hagen som dårar trots styltor, så egentligen borde jag kunna longera dom i alla fall, men det tar emot.

Sockan ska åka och kolla gaddarna så hon har haft longeringsaktivitet. Så fort tänderna är kollade och i ordning så kör jag igång med tömkörningen igen, vill inte stoppa bett i munnen på en så pass ung häst som visar att det är nått som inte står helt rätt till i munnen. Hon har börjar tugga konstigt när hon äter, därav min oro. Det behöver inte vara nått allvarligt, men jag vill vara på den säkra sidan.

Helgen bjuder på jobb och familjeaktiviteter. Jag ska försöka klämma in lite plugg också. Jag har en rapport jag behöver skriva på. Mina första kartor i GIS200 är klara och ska skrivas om.
Dagens lunchbuffé får stå för bilderna idag.

onsdag, november 9

Mopeden vann

Jahopp, världen..? Vad ska det bli av den? Han den där Donald Tr(i)umph vann presidentvalet. Det enda vi kan hoppas på är väll att han inte är så PK och ser till att få stopp på kriget i mellanöstern en gång för alla. Men det har jag svårt att tro på själv.

NOG SNACKAT om politik! Jag hade som sagt en förmidag i stallet igår. U-N-D-E-R-B-A-R-T! Trots snöfallet så hade jag en bra uppladdning för en eftermiddag i skolan. Josie fick sitt tjockistäcke på sej så hon var nöjd. När jag va nere och lunchade henne stoppade jag in handen under täcket och kände att hon hade en bra temperatur där under. De senaste dagarna har hon haft en tunnare täcke och liksom varit kall under täcket. Jag gillar inte! Queen J måste ha det bästa!♥
Började dagen idag med två bamyl innan jag ens klivit upp ur sängen, huvudet sprängde och min bästa sambo försåg mej med medicinska droger. Någon timmas sömn till, sen for jag till skolan och har jobbat med ArcGis hela dagen. I morgon kör jag på en stallförmiddag igen innan jag spenderar eftermiddagen/kvällen i skolan. Det blir mycket datorsittande i skolan med karteringen, vi ska leverera en hel del kartor under denna kursen.

tisdag, november 8

Tisdag

Hej på er! Vinter har äntrat Dalsland och levererat en hel del snö, sagt med blandade känslor.

En ny läsperiod började igår med GIS introduktion. Vi läser ytterligare en GIS-kurs med mer praktiska övingar och rapportinlämningar. Ingen tenta. Den andra kursen, fastighetsvärderingsteknik börjar i eftermiddag men först; stallet!

Vi hörs!

lördag, november 5

Regn- och snölördag

Det regnar eller snöar ungefär på tvären ute... men vad gör det? Jag har parkerat mej i soffan, det brinner i kaminen och World show är uppkopplat på tv:n. Nala ligger precis nedanför och vaktar mej och katten den far mest runt. Kommer bli en perfekt eftermiddag precis i min smak. Vi börjar lite försiktigt här med junior western riding, snart kommer senior pleasure och sen väntar jr trail-final. Ni hör ju själva vilken perfekt eftermiddag!
 
Resultatet av familjetrippen till kyrkogården ser ni nedan. Jag och Nattis valde ut den största gravdekorationen vi kunde hitta i affären. Den lilla rabatten framför stenen blev jättefull då det redan var två dekorationer där.    


Ljuständar dag

Regnet öser ner utanför mitt fönster och jag väntar på Nattis. Familjen ska idag åka till farmor och farfars grav och tända ljus. Jag har varit i stallet under förmiddagen och fixat där. Jag planerar min kväll till soffan framför Worldshow alternativt tv:n. Med detta väder så är inte inspirationen på topp överhuvudtaget.
WorldShow Junior Trail i mitt hjärta.
Nu måste jag kila!

fredag, november 4

Catching up

Efter en halv veckas gräsänklingsstatus va det skönt att allt blev som vanligt igen när Markus klev innanför dörren igår. Även om vi spenderar lite tid tillsammans så är det ändå konstigt när han är borta på jobb. Förutom att äta middag som jag kastat ihop på en kvart och byta däck på min bil, spenderade vi kvällen i soffan med Worldshow-cutting på tv:n och ett glas vin i handen. I'm in love! 

Gårdegen var för övrigt en jäkligt produktiv dag, jag var i stallet hela dagen. Mockade hela stallet och donade med sånt. Stängde dörrarna på bajscontainern, satte skopan på traktorn. Ja massa meck. Utöver det är alla hästarna longerade; Josie, Sockan, häst nummer två. Ebba fick gå till "lekskolan" för första gången själv utan mamma. Tyvärr är allt bildlöst för jag va ensam hemma.

Nu ska jag ta mej in i duschen och göra mej fräsch för en dag på Swedol. Vi hörs!

torsdag, november 3

Hard work earns pay

Efter en påfrestade läsperiod med ett köttigt tentaplugg så tog jag gårdagskvällen till att lyxa till det lite extra. Grillad ciabatta, ett glas vin, 'nyttig' innocent-juice och en god blandning nötter. Jag har upptäckt några nya favoriter i nöthyllan, yuuuuummie. 

Frustrationstenta

Jag tror aldrig jag suttit i tentasalen och varit så arg och frustrerad som jag var igår. Jag satt tiden ut och när jag kliver ut ur salen står ett gäng till där och bär på samma känsla som en annan. *suck* Vi får se vart detta slutar.

Efter tentan gasade jag och mamma ner till Göteborg och Horsemeups butiksrea. Roligt att åka dit men shoppingmässigt blev det inga klipp för min del.

Dagen idag är jag fri, mellan två kurser som egentligen är fyra, jag ska i alla fall spendera hela dagen i stallet. Underbart om ni frågar mej, vädret är dessutom på topp!

Vi hörs senare!

tisdag, november 1

Dagen innan the Day

Jag vaknade med ett ryck i morse, tjugo i åtta, fullständigt inrutad på att det va idag jag skrev tenta nummer två kl 08:00 för denna perioden. När jag var på väg upp för trappan komma jag på att det "bara" va tisdag. "Jag skriver i morgon".. Förstår ni paniken och lättnaden?!?! I samma ögonblick.

Jag kröp ner en stund under täcket igen för att bara lugna ner mej lite och försöka göra en omstart. Said and done! Innan nio vad jag trots allt i skolan och drog igång ett sista minuten-plugg. Halv fyra åkte jag ifrån skolan och har sen dess städat hemma. Dethär med kattunge det medför betydligt mycket bös på golvet och saker som ligger överallt, framför allt där det inte ska ligga. Jag hitta till exempel sockar under kuddarna i soffan...Hur gick det till liksom? I alla fall är hela övervåningen nu städad, tiptop. Underbar känsla! Den rutinerade katten tittar surt på mej för hon får vänta på sin kvällsmat då kattmatskålarna åkte med i diskmaskinen.
Så här är det fast skolan då....
Jag känner lite att det jag inte kan i tentaväg nu, det kommer jag inte kunna i morgon heller; men jag ska ta en stund att bara bläddra igenom mina powerpoints och så. Så det är min kväll. Vi hörs darlings, wish me luck tomorrow!